Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MUZEJ TALCEV

BEGUNJE NA GORENJSKEM 55, 4275 BEGUNJE NA GORENJSKEM

Podrobnosti

Kratek opis

Mogočna graščina Katzenstein v središču Begunj skriva temno zgodbo druge svetovne vojne. V letih od 1941 do 1945 so bili v stavbi zloglasni gestapovski zapori. Spominski muzej prikazuje nekdanje jetniške celice s pretresljivimi zapisi jetnikov na stenah in razglasi okupatorjev.

Muzej se nahaja v pritlični stavbi na severozahodnem delu bivanjskega krila graščine.

V begunjskih zaporih je med drugo svetovno vojno trpelo 11.477 zapornikov, večinoma pripadnikov odporniškega gibanja z Gorenjske, pa tudi iz ostalih slovenskih pokrajin in tujih državljanov. Mnogi so bili iz zaporov poslani v koncentracijska taborišča, po večini v Mauthausen in Dachau. Ena od skrajnih oblik nacističnega zatiranja svobodoljubja je bilo streljanje talcev. Iz begunjskih zaporov je bilo usmrčenih 849 ljudi.

Dne 4. maja 1945 je Kokrški odred partizanske vojske zavzel begunjske zapore in osvobodil 632 jetnikov. Na ta dan imajo v Begunjah vsako leto praznik, ki ga počastijo s spominsko svečanostjo.

V parku ob graščini in v bližnji dolini Draga je urejeno grobišče 667 talcev in partizanov. Obeležji sta bili urejeni po načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja. Umetniške skulpture v graščinskem parku so delo akademskega kiparja Borisa Kalina.

Viri: www.slovenia.info