Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ČEBELARSKI MUZEJ RADOVLJICA

Podrobnosti

Kratek opis

Slovensko čebelarstvo odlikuje večstoletna in svetovno znana tradicija. Najbogatejši muzej, ki jo prikazuje, je nedvomno Čebelarski muzej v prvem nadstropju Radovljiške graščine. Odletite v svet kranjske sivke, spoznajte zgodovino čebelarjenja in občudujete raznovrstne panjske končnice.

Zbirko Čebelarskega muzeja sestavljajo tri ključne teme, ki zaznamujejo naše čebelarjenje: zgodovina čebelarjenja na Slovenskem s svetovno znanimi čebelarji, poslikane panjske končnice in avtohtona rasa čebele, kranjska sivka.

Čebelarski muzej so odprli leta 1959 in je do danes po svojih vsebinah in obsegu edinstven v slovenskem in tudi evropskem prostoru. Ponaša se z največjo razstavljeno zbirko poslikanih panjskih končnic, pristne slovenske ljudske umetnosti. Med končnicami je na ogled tudi najstarejša do zdaj ohranjena končnica iz leta 1758. Od spomladi do jeseni je v Čebelarskem muzeju tudi opazovalni panj z živimi čebelami.

Obisk Čebelarskega muzeja lahko končate ob ogledu dokumentarnega filma o kranjski sivki oziroma kranjski čebeli, avtohtoni slovenski rasi čebele, v slovenskem in angleškem jeziku.

Razstava je v slovenskem, angleškem, nemškem in italijanskem jeziku. V muzeju so zaključenim skupinam ob predhodni najavi na voljo vodeni ogledi v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Viri: www.slovenia.info