Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MESTNI MUZEJ RADOVLJICA

Podrobnosti

Kratek opis

Razburljivo 18. stoletje je bil čas velikih sprememb v Evropi. Ena osrednjih osebnosti na tedanjem Kranjskem je bil Radovljičan Anton Tomaž Linhart (1756–1759), oče slovenskega gledališča in znanstvenega zgodovinopisja. Ideje in sadove slovenskega razsvetljenstva boste na lahkoten način spoznali na razstavi v Radovljiški graščini.

Mestni muzej Radovljica ima v prvem nadstropju Radovljiške graščine več razstav:

- stalno razstavo Antona Tomaža Linharta (1756–1795): “Zdaj premišljujem o tem, kako bi mogel postati znan.”

- Radovljica, naše staro mesto skozi stoletja

- Radovljiški barvarji v 18. stoletju

Razstava Antona Tomaža Linharta (1756–1795): “Zdaj premišljujem o tem, kako bi mogel postati znan.” na lahkoten način ponuja veliko informacij, prek katerih boste spoznali razburljivo obdobje razsvetljenstva in uporni duh radovljiškega domačina Antona Tomaža Linharta (1756–1795). Zgodovinopisec, uradnik in prvi slovenski dramatik se je rodil v Radovljici v obdobju, ko je bila del habsburške monarhije.

Na stalni razstavi je predstavljeno 18. stoletje, čas velikih sprememb na miselnem, političnem in družbenem področju, življenje Antona Tomaža Linharta in njegovo delo: ustanavljanje osnovnih šol, rojstvo slovenskega gledališča s komedijama Županova Micka in Ta veseli dan ali Matiček se ženi iz leta 1790 ter začetek slovenskega znanstvenega zgodovinopisja z delom Poskus zgodovine Kranjske in drugih dežel južnih Slovanov Avstrije (1788, 1791).

Del razstave je tudi silhuetnica v prvem nadstropju graščine, ki prikazuje način senčnega portretiranja, zelo razširjen v 18. stoletju.

Razstava je v slovenskem in angleškem jeziku. V muzeju so zaključenim skupinam ob predhodni najavi na voljo vodeni ogledi v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku.

Razstava Radovljica, naše staro mesto skozi stoletja, prek risb prostorskega mestnega razvoja pokaže razvoj starega dela Radovljice od 14. do 19. stoletja. Razstava je na panojih s slovenskim in angleškim spremnim besedilom.

Razstava Radovljiški barvarji v 18. stoletju na panojih prikazuje eno od radovljiških obrti v preteklosti.

Viri: www.slovenia.info