Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

GRAD KATZENSTEIN

BEGUNJE NA GORENJSKEM 55, 4275 BEGUNJE NA GORENJSKEM

Podrobnosti

Kratek opis

V jedru naselja Begunje na Gorenjskem dominira grad Katzenstain. Sezidali so ga v 16. in 17. stoletju in ga kasneje večkrat prezidavali. Ko jim ni več zadoščalo srednjeveško bivališče v dolini Drage, grad Kamen, so v gradu – dvorcu – gospodarili Kacijanarji in drugi lastniki. Celota je značilna baročna (1641–1681) stanovanjska masa, sestavljena iz širokega jedra in traktov, ki obrobljajo notranje dvorišče. Os stavbe se začne pri vaški cerkvi in se na drugi stani ceste nadaljuje skozi drevored in po pobočju griča ter se na slemenu, vsaj simbolno, zaključi s cerkvijo sv. Petra. Druga os je bila obrnjena proti geometrijsko urejenemu vrtu. Stopnišče gradu in posamezni bivalni prostori v nadstropju so okrašeni z razkošnim štukom (okoli 1660), ki je za naše ozemlje zelo kakovosten in izjemno ohranjen. Med predelavami so bili v gradu ohranjeni bogata poslikava stopnišča ter kamnoseški detajli, npr. napisna plošča. Med drugo svetovno vojno so bili v gradu zapori, v katerih je bilo nad 10.000 ljudi. Stranski, pritlični trakt z ducatom originalnih celic je urejen v spominski muzej.

Baročno obrezan pušpan z grajskega vrta je skupaj z vodnjakom znan samo iz zapisov in grafičnih podob. Poznorenesančno zasnovan parter je bil najbolj viden del zasnove. V Valvasorjevem času je bil razdeljen na šestnajst pravokotniških polj, znotraj katerih so bili ornamentirani vzorci. Ob križišču poti je stal vodomet. Delno so ohranjeni vodnjak, elementi plastike in zidec. Grad in Plečnikovo nadstrešnico Brezjanko na robu pobočja povezuje kostanjev drevored. Na njegovi desni strani so po drugi svetovni vojni uredili grobišče talcev (arhitekt Edo Ravnikar, kipar Boris Kalin, 1953). Omenjeni Plečnikov paviljon je preprost nadstrešek s šestimi mogočnimi lesenimi nosilci in streho ter klopmi pod njo. Nedaleč stran stoji zidan vrtni paviljon, imenovan Joža murka, postavljen l. 1938. V njem je prostor z mizo in, pod nadstreškom, oltar sv. Jožefa. Oba paviljona je znani arhitekt oblikoval pred l. 1939, ko je načrtoval še opremo grajske kapele (po vojni je bila uničena in oprema raznesena).

V centralnem delu gradu je psihiatrična bolnišnica. Obiski so možni samo ob najavi. Park in grobišče talcev sta prosto dostopna. Muzej Talcev z zapori v dvoriščnem traktu je redno odprt. Manjša muzejska zbirka ansambla Avsenik je v bližnji gostilni. Kakovostno je oblikovano še grobišče talcev v bližnji Dragi (arhitekt Edo Ravnikar, 1953). Nad dolino pa stoji mogočna razvalina gradu Kamen.

Viri: www.slovenia.info