Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

GALERIJA ŠIVČEVA HIŠA

LINHARTOV TRG 25, 4240 RADOVLJICA

Podrobnosti

Kratek opis

Slikovita zunanjost Šivčeve hiše na Linhartovem trgu kar vabi k ogledu. Z bogato zunanjo in notranjo arhitekturno podobo predstavlja odličen primer meščanske arhitekture 16. stoletja. Prestopite prag hiše, ki je ena najboljših primerov poznogotskega meščanskega stavbarstva v Sloveniji.Šivčeva hiša iz srede 16. stoletja z zunanjo podobo izstopa iz niza hiš na Linhartovem trgu. Pročelje bogatijo freska Usmiljenega samaritana iz 17. stoletja, dvojni nadstropni pomol, šivani robovi in okviri ter okrasitev oken in vrat.

Notranja razdelitev prostorov je tipična za meščanske hiše 16. in 17. stoletja. V pritličju je bila prvotno trgovina, obrtna delavnica in skladišče. Največji prostor je poznogotski s stebri in križnogrebenastim obokom. Drugi prostor je poglobljen, manjši in banjasto obokan.

Prvi prostor ima tudi funkcijo veže, od koder se vzpenja stopnišče v nadstropje. Tam so ohranjeni trije stanovanjski prostori: reprezentativna bivalna soba, kuhinja in kašča. Osrednji bivalni prostor je obdan z originalnim lesenim opažem in bogato profiliranim lesenim stropom. Notranjost se ponaša z izvrstnimi primerki arhitekturnih elementov, kot so portali in balustradna ograja.

Šivčeva hiša je danes galerija in muzej. Galerija Šivčeva hiša ima dve enoti: stalno zbirko otroških in mladinskih ilustracij ter galerijo z razstavami domačih in tujih likovnih umetnikov ustvarjalcev.

Viri: www.slovenia.info