Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PO STOPINJAH PASTIRJEV: 4 - VRTAČA VELIKANKA

Podrobnosti

Kratek opis

IZ SKLEDE NE UIDETA NE ČLOVEK NE VOLK

Ob veličastnem pogledu na Ojstrico, Planjavo in Brano so nekatere oblike površja spregledane. Ali pa zaživijo šele, ko se prepletejo s pripovedjo iz ne tako davne preteklosti.

Velika planina je nastala zaradi gubanja in prevračanja kamnin iz morskih usedlin. Takoj po nastanku se je zaradi padavinske vode v obliki dežja, snega in ledu začelo kemično raztapljanje apnenca in dolomita ter mehansko zniževanje površja. V dnu vrtač, kjer se nabirajo večje količine snega, se je po zadnji ledeni dobi (10.000 let) površje znižalo za en meter. Pripoved o nastanku vrtače velikanke se tako pretaka s padavinsko vodo, ki ob pronicanju skozi tla širi razpoke v kamnini ter pod zemljo izvotli brezna. Zaradi ploskovnega zniževanja površja se je strop brezna udrl, kasnejše zmanjševanje naklona obodnih sten pa je vodilo v nastanek sprva lijakaste, kasneje pa skledaste kotanje, ki jo imenujemo vrtača. Tako je nastala tudi Vovkova jama (Woukówa jáma) pod Žrelom (plitvo sedelce nasproti našega stojišča, kjer je v ograji prehod v Konjsko dolino). Danes je s travo poraslo pobočje vrtače prepredeno z obodnimi stezicami, ki so jih po plastnicah uhodile krave.

Pripovedi, povezane z vrtačami.

Pred več kot sto leti, ko je bil na Veliki planini že redek gozd, so krave pogosto napadali medvedi in volkovi. Pastirji so jih ponoči odganjali z gorečimi poleni. Da so ostali budni, so noč presedeli na dvonožnih stolih, za obrambo pa so imeli pri sebi manjšo sekiro. Predrzni volk se je nazadnje nespretno ujel v past, v do dva metra globoko jamo v dnu vrtače, ki so jo pastirji zakrili z vejami.

Pozimi, v snežnem neurju, je utrujeni domačin zašel v vrtačo, taval v krogih, brez uspeha skušal priti po strmini iz nje, izgubil čevelj in obležal z napol odpeto obleko. Umrl je zaradi izčrpanosti in podhladitve, nakar ga je prekril sneg in zmznjenega so ga našli šele spomladi.

Viri: http://www.velikaplanina.si/aktivnosti/poletne/ucna-pot-po-stopinjah-pastirjev/