Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MUZEJ SONČNA PESEM

Podrobnosti

Kratek opis

V muzeju votivov in jaslic, ki se nahaja ob brezjanski cerkvi, boste začutili romarsko in duhovno zgodbo Brezij. Ustvarjalnost je ujeta v votive, ki so darila, osebna sporočila in želje romarjev, ter jaslice iz vseh mogočih materialov in z vseh koncev sveta.

Muzej Sončna pesem je dobil ime po naslovu hvalnice stvarstva, ki jo je napisal sv. Frančišek. Muzej ima dve temeljni zbirki, ki se med seboj dopolnjujeta. Prva z ohranjenimi votivnimi predmeti priča o bogati romarski dediščini Brezij, druga pa o tradiciji in raznovrstnosti jaslic pri nas in v svetu.

Običaj romarjev, da v romarskih svetiščih ob svojih molitvah, priprošnjah in zahvalah pustijo svoje osebno sporočilo ali darove, je razširjen po vsem svetu. Le malo kje pa se je to gradivo skrbno shranjevalo in še manj verjetno je, da je predstavljeno na razstavi. Na Brezjah so člani frančiškanske družine v desetletjih pastoralnega dela zbrali in ohranili zbirko votivnih predmetov, slik in zapisov. Ti predstavljajo prvi del razstave.

Na razstavi jaslic, ki upodabljajo zgodbo Jezusovega rojstva, so predstavljene številne male jaslice z vsega sveta in sodobne ter tradicionalne slovenske jaslice. Posebna pozornost je posvečena slovenskim kotnim jaslicam, ki so jih ljudje po tradiciji postavljali v Bohkov kot pod razpelo in svete podobe, navadno nad mizo v hiši. Ostale jaslice pa navdušijo z izvirnimi materiali, oblikovanjem in postavitvijo.

Viri: Radol´ca