Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SV. TROJICA

Podrobnosti

Kratek opis

Cerkev sv. Trojice v Kamni Gorici je bogato okrašena. Lega nad vasjo ji določa prevladujoč položaj in izvrsten razgled na vas, prek dobrav pa pogled seže do Stola in Begunjščice.

Kamnogoriško cerkev na hribu lahko opazite iz skoraj vsakega kotička vasi. Ko od cerkve zrete na vas, pa lahko preštejete skoraj vse hiše. Cerkev so začeli graditi leta 1648 in jo končali štiri leta pozneje. V osnovi ima pravokotni tloris, pročelje je baročno, opremljena in poslikana pa je v novorenesančnem slogu.

Glavni oltar iz leta 1863 je delo Janeza Vurnika, kamnoseka in podobarja iz Radovljice. V niši je slika sv. Trojice, ob straneh pa kipi sv. Andreja, sv. Petra, sv. Pavla in sv. Jerneja. V zgornjem zaključnem delu sta kipa sv. Štefana in sv. Lovrenca ter dveh angelov.

Prvotno sta bila v cerkvi le dva stranska oltarja: Sv. Barbare, zaščitnice rudarjev, in sv. Florijana, zaščitnika gasilcev in priprošnjika proti požaru. Sliki sta delo Valentina Metzingerja, najpomembnejšega baročnega slikarja na Slovenskem. Na oltarnih mizah stranskih oltarjev sta sliki Matere božje, ki je delo domačina Matevža Langusa, in sv. Jožefa, morda prav tako Langusovo delo.

Ko je bila leta 1754 cerkev povečana, so dodali še oltar Marijinega brezmadežnega srca in oltar sv. Jožefa. Oba sta delo Janeza Vurnika iz leta 1860.

Prižnica je poznobaročno delo. Cerkev je leta 1904 s freskami poslikal Simon Ogrin. Cerkvene orgle so delo bratov Ignacija in Ivana Zupana, orglarskih mojstrov, ki sta živela in ustvarjala v Kamni Gorici. Kovani lestenec je delo kroparskega umetniškega kovača Joža Bertonclja.

Ob zadnjih obnovah fasade so se na zunanjščini cerkve pokazale freske. Ena nad drugo sta bili na severni fasadi dve freski. Zgornjo (Žene ob Križanem) so prestavili na vzhodno fasado. Freska na severni fasadi kaže prizor, ko Jezus sreča svojo mater. Na vhodnem pročelju je bila odkrita freska sv. Trojice.

Ob cerkvi je pokopališče z nekaj ohranjenimi lepo klesanimi nagrobniki (družine Pesjak, Globočnik, Kappus pl. Pichlstein). Levo od vhodnih vrat v cerkev je nagrobnik rodbine Toman z zadnjim zapisom pesniku, politiku in domoljubu dr. Lovru Tomanu. Nasproti vhoda v cerkev je spomenik padlim v prvi svetovni vojni.

Z gradnjo kamnogoriške cerkve je povezana legenda, ki pravi, da so prebivalci Kamne Gorice cerkev želeli postaviti na polju ob vasi. Ko so tam pripravili gradbeni material in orodje, je čez noč vse izginilo. Našli so ju na Ravnici nad vasjo in se odločili tam postaviti cerkev.

K cerkvi se lahko povzpnete peš z osrednjega vaškega trga ob lipi. Kamnito stopnišče z nekaj čez 100 stopnicami se prične med hišama s številko Kamna Gorica 37 in 48. Z zahodne strani naselja k cerkvi vodi cesta.

Viri: Radol´ca