Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SV. LAMBERT

Podrobnosti

Kratek opis

Srednjeveška cerkvica z lepo obnovljeno poslikavo zunanjščine in ljubko notranjostjo. Iz Radovljice jo lahko uzrete sredi zelenega pobočja na desnem bregu reke Save.

Majhna cerkvica sv. Lamberta, zavetnika Ortenburžanov, stoji na gozdni jasi v zgornjem delu naselja Lancovo in je lep primer srednjeveške podružnice.

Nekdaj naj bi služila kot kapela suličarjev s Pustega gradu. Ohranjen je gotski mrežasto obokan prezbiterij, zgrajen v drugem desetletju 16. stoletja. V ta čas spadajo tudi deloma ohranjene freske. Izvrstno sta ohranjeni freski sv. Helene in sv. Uršule ob gotskem oknu za glavnim oltarjem.

V 17. in 18. stoletju je bila cerkev prezidana, tako da je ladja povsem baročna. Iz tega časa sta tudi stranska oltarja sv. Katarine in sv. Antona Puščavnika. Glavni oltar iz leta 1899 je novogotski, naredil ga je radovljiški podobar in kamnosek Janez Vurnik ml. V oltarni niši je kip sv. Lamberta, ob straneh pa kipa sv. Janeza Evangelista in sv. Andreja.

Zvonik je bil na severni strani zgrajen v 18. stoletju. Kakovosten je tudi glavni portal iz peračiškega tufa, ki je nastal v 17. stoletju.

Cerkev sv. Lamberta na Lancovem je danes podružnična cerkev radovljiške župnije. Notranjost je zaklenjena. Če boste imeli srečo, vam jo bo z veseljem odklenil in razkazal gospod iz sosednje hiše.

Viri: Radol´ca

Kaj najdeš v bližini