Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PO STOPINJAH PASTIRJEV: 1 - NA VRHU

Podrobnosti

Kratek opis

HARMONIJA GORA, KI JE NAVDIHOVALA ŽE STAROSELCE

Se sprašujete, katera točka v bližini vašega stojišča je najvišja? Morda tista z razgledno rožo ali katerakoli druga, saj je stožčasti vrh z več strani zaprt z enakomerno visokimi skalnimi pregradami, ki jih prerašča ruševje. Mehko obliko plitvega kraterja boste najlepše občutili, če se sezujete in bosi poiščete namišljeno sredinsko točko. Predstavljajte si, da so na vse strani dvignjeni robovi del utrjene starodavne naselbine, nekakšnega obrambnega plota. Da ob vas tli ognjišče in da je ta naravna ograda skromen, a dokaj varen dom za ljudi in njihove domače živali.

V ta divji gorski svet so se v davnini povzpeli bodisi najpogumnejši bodisi tisti, ki jih je strah pred zavojevalskimi plemeni pregnal iz doline. Naši predniki torej, ki so se prilagodili zahtevnim življenjskim razmeram in dali pokrajini ime.

Gradišče in Njivice, starodavni zemljepisni imeni vrha, kjer stojite, nakazujeta arheološko zgodbo, ki je zaenkrat še nikomur ni uspelo razvozlati. Zagotovo pa drži, da so razgled na Grintovce ter Kamniško bistriško ravan naši predniki užili na enak način kot sodobni človek: s pogledom, ki zajema svet od Jadranskega morja, Dinarskega sveta vse do Panonske nižine.

Naš 1667 m visoki vrh je navkljub trem uram in pol hoje, kolikor jih peš potrebujemo iz Stahovice po eni od najstarejših poti, planinsko pohleven. Obiskujemo ga vsi: otroci, mladostniki, odrasli in starejši.

Viri: http://www.velikaplanina.si/aktivnosti/poletne/ucna-pot-po-stopinjah-pastirjev/