Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MUZEJ HE FALA

Podrobnosti

Kratek opis

Na območju najstarejše hidroelektrarne na Dravi, ki prenovljena deluje še danes, je za obiskovalce urejen monumentalni prostor prvotne strojnice z ohranjeno horizontalno Francisovo turbino.

Obnovljena turbina z delno odprtim turbinskim pokrovom omogoča vpogled v način delovanja elektrarne in spreminjanja energije vode v električno energijo.

Za stari del HE Fala je bila že leta 1986 sprejeta zamisel, da se bo ohranil v izvirni podobi kot kulturna dediščina. Ko se je deset let kasneje prvih sedem agregatov HE Fala dokončno ustavilo, so Dravske elektrarne Maribor v sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije Območno enoto Maribor obnovile strojnico z generatorji, Francisovo turbino agregata 1 in vso pomožno opremo. Tako zasnovana informativna in izobraževalna podoba elektrarne, ki jo imenujemo tudi Muzej HE Fala, je odprla vrata obiskovalcem leta 1998.

Leta 2008 je bil muzejski del hidroelektrarne Fala z odlokom vlade Republike Slovenije razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Viri: Maribor – Pohorje