Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KSEVT - KULTURNO SREDIŠČE EVROPSKIH VESOLJSKIH TEHNOLOGIJ

Podrobnosti

Kratek opis

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) se nahaja na lokaciji bivšega lokalnega kulturnega doma ter tako prevzema strateško mesto in vlogo v Vitanju.

Arhitekturna zasnova stavbe KSEVT v Vitanju je delo arhitekturnih birojev Bevk-Perović arhitekti, Dekleva-Gregorič arhitekti, Ofis arhitekti in Sadar+Vuga arhitekti in izhaja iz načrta prve geostacionarne vesoljske postaje, bivalnega kolesa, ki ga je leta 1928 v svoji knjigi opisal Herman Potočnik Noordung.

V okviru KSEVT se odvijajo lokalne, regionalne in planetarne dejavnosti: stalne in začasne razstave, konference in študijske dejavnosti. Stavba je namenjena tako lokalnim prebivalcem kot tudi obiskovalcem razstav, udeležencem mednarodnih simpozijev in raziskovalcem, dejavnim v programih KSEVT.

Glede na nekoliko odmaknjeno postavitev celotnega objekta bo Vitanje ohranilo svojo obstoječo urbanistično identiteto. Grajena silhueta Vitanja, zaznavna iz glavnih dostopnih in razglednih točk, bo tako ohranila svojo integriteto in razpoznavnost, obenem pa pridobila opazno stično točko lokalnih, regionalnih in planetarnih dejavnosti, združenih v objektu KSEVT.

Viri: LTO Rogla