Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MUZEJ ZRNO

Podrobnosti

Kratek opis

Muzejček Zrno se nahaja v vinorodnih Škalcah nad Slovenskimi Konjicami, ob sami Vinsko turistični cesti 17. Je lesena stavba, v zasnovi kletna viničarija iz zadnje četrtine 17. stoletja. Klet je kamnito zidana in velbana, delno vkopana v zemljo in enodelna. Nadkletno pritličje je v celoti leseno in zgrajeno iz ročno obdelanih, v spodnjem delu hrastovih, v nadaljevanju pa iz smrekovih brun, ki se na vogalih in ob predeljenih stenah povezujejo z utori na križ. V njih so vrezana majhna okenca z polknami. V tem pritličju so: "lapa" (vhodna veža), "hjša" (velika soba), in nekdanja črna kuhinja, ki je povezana z "štjblcom" (malo sobo). V "hjši" sta ohranjena stara krušna peč, deskast pod, lesen strop iz dvojno položenih desk, ki ga podpira leseni tram. Vse to dokazuje in uvršča hišo med najstarejše lesene stavbe v Dravinjski dolini in širše.

Na dvorišču pod zaščitno streho so razstavljeni:

- Eksponati za predelavo klasja in žit (stari pripomočki)

- Eksponati za pridelavo in predelavo grozdja in sadja (različne preše, špricance in in različne druge priprave)

V kletnem prostoru so razstavljeni kletarski eksponati (kletarska posoda za vina, sadjevec, razni stari predmeti za pretakanje in točenje vina in sadjevca). V gornjih prostorih "hjše" so, poleg starih delov pohištva, razstavljeni tudi pekarski eksponati: vrsta pekarskih naprav, orodij za pripravo in peko kruha. V steklenih gredencah in z vrbo pletenih policah, so razstavljeni različno reprezentančno oblikovani izdelki iz kvašenega, nekvašenega in medenega testa, ki so kakor koli povezani s kruhom.

V posebni omarici so razstavljeni tudi različno oblikovani izdelki iz čebeljega voska. Prav tako najdete oblikovane manjše predmete iz lesa, stekla in gline, na šaljiv način pa so prikazana tudi stara glasbila. Muzej Zrno je nastal iz ljubezni in spoštovanja do bivalnega in poklicnega okolja. Ta zasebna zbirka - muzejček - je majhen a zanimiv in avtentičen ambient, v katerem so ohranjena in razstavljena pričevanja vinske in kletarske kulture. Je edinstven muzejček te vrste na slovenskem in v sosednjem zahodno in vzhodno evropskem prostoru.

Viri: TIC Slovenske Konjice