Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

VIGENJC VICE

Podrobnosti

Kratek opis

Edina v celoti ohranjena kovačnica za ročno kovanje žebljev vas bo prevzela s svojo pristnostjo. Temačna notranjost s preprosto vigenjško opremo in zvok udarjanja kladiva po nakovalu se vam bosta odstrla ob predhodni najavi ali na enem od organiziranih ogledov Krope.

Vigenjc je deloma kamnita, deloma lesena stavba, v kateri so kovači in kovačice v Kropi, Kamni Gorici in Kolnici kovali prek 120 različnih vrst žebljev. Leta 1479 je imela Kropa osem vigenjcev, Kamna Gorica pet in Kolnica štiri. Sredi 19. stoletja jih je bilo v Kropi 19 in v Kamni Gorici 10. Na Kroparici, potoku, ki teče skozi Kropo, se je tedaj na dobrih 1200 metrih vrtelo okoli 50 vodnih koles.

Vodna kolesa so poganjala mehove, ti pa so razpihovali ogenj na kovaških ognjiščih, ki so bila skupna za več kovačev. V vigenjcu Vice je ohranjena oprema iz 19. stoletja: tri kovaška ognjišča (ješe), kovaška nakovala, orodje, mehovi in vodno kolo.

Kovaške družine so v vigenjcih preživele dobršen del svojih dni, saj so bili zaradi slabega gmotnega položaja primorani kovati ves dan. Kovaške matere so na kovaških ognjiščih skuhale tudi kosilo, staršem pa so pri delu pomagali otroci.

Vigenjc Vice se nahaja na ravnici na levem bregu potoka Kroparica pod jezom nekdanje Zgornje fužine. Od osrednjega kroparskega Placa je oddaljen pet minut hoje v smeri Jamnika.

Od ustanovitve Kovaškega muzeja je vigenjc Vice muzejski objekt. Zaključenim skupinam je ob predhodni najavi v Kovaškem muzeju na voljo voden ogled v slovenskem, nemškem ali angleškem jeziku s prikazom ročnega kovanja žebljev.

Viri: Radol´ca