Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

OPLENOVA HIŠA

STUDOR V BOHINJU 16, 4267 SREDNJA VAS V BOHINJU

Podrobnosti

Kratek opis

Oplenova domačija, zgrajena v začetku 19. stoletja, leži v strnjenem jedru vasi Studor. Od strnjenega dela vasi na robu vršaja segajo do ceste sadovnjaki. Na drugi strani so travniki in omenjena skupina kozolcev.

Pod široko streho Oplenove hiše, nekakšnega stegnjenega doma iz 19. stoletja, pri katerem se skodlasta streha nad gospodarskim delom razširi, sta bivališče in gospodarsko poslopje. Oskrbnik je v nekdanjo šupo dodal sobo za sprejem gostov z različnimi "muzealijami". Alpske hiše so v dolinah, kjer so imeli hude zime, omogočale lažje delo v hiši in z živino. Bohinjci so lahko izdelovali cokle in lesene posode za zaseko, ženske pa so pletle.

V trodelni hiši je na eni strani zavite in zidane veže s šipovnikom, tremi kurišči črne kuhinje (peč, kurišče za kuhinjo, kotel za živino), lesen stanovanjski del, manjša klet in urejeno podstrešje. Služilo je kot shramba in pomožna spalnica. Ob kuhinji je prehod do hleva in pred vhodom navoz do skednja. Pod napuščem je bilo dovolj prostora, da so ob hišo zložili še polena za kurjavo. Hišo so do l. 1991 temeljito prenovili in opremili s predmeti, ki v takšno hišo sodijo. V črni kuhinji še kuhajo in sušijo mesnine.

Hiša je redno oskrbovana.

Viri: www.slovenia.info