Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SLOVENSKI GASILSKI MUZEJ DR. BRANKA BOŽIČA

Podrobnosti

Kratek opis

Muzej je bil odprt 16. avgusta 1969, ob praznovanju stoletnice gasilstva na Slovenskem. Ustanoviteljica muzeja je Gasilska zveza Slovenije, v Metliki pa je muzej zato, ker je bilo tu 18. septembra 1869 ustanovljeno prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem.

Zgodovinska dediščina gasilstva je v Slovenskem gasilskem muzeju v Metliki predstavljena v dveh razstavnih delih.

Prvi razstavni del je v obnovljeni in predelani stavbi nekdanjega metliškega kina ob gradu. Tu so trije razstavni prostori.

Na galeriji je prikazan razvoj slovenskega gasilstva do 1. svetovne vojne.

Predstavljeni so metliška požarna bramba in tudi različno zgodovinsko gradivo s celotnega slovenskega območja, predvsem številne gasilske fotografije in najstarejši gasilski tisk. Na ogled so zanimive gasilske čelade, sekirice, troblje in trobente, uniforme, priznanja, epolete, odlikovanja in manjše gasilsko orodje.

V dvorani so predstavljeni utemeljitelji slovenskega gasilstva, seznanimo pa se tudi z dokumenti in fotografijami iz obdobja med vojnama in po drugi svetovni vojni.

V kletnem prostoru so razstavljene stare gasilske brizgalne, svoj prostor pa ima tu tudi gasilska oprema, ki nas seznanja z nekaterimi tehničnimi novostmi.

V drugem delu, v gasilskem razstavnem paviljonu (stavba desno od vhoda v grad ), je zopet predstavljena gasilska tehnična dediščina. Zbrane so stare brizgalne iz različnih delov Slovenije. Najstarejša med njimi je iz Grahovega pri Cerknici z letnico 1836, zelo zanimiva je tudi parna brizgalna iz Žalca, izdelana na Dunaju leta 1908.

Viri: www.slovenia.info