Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

METLIŠKI GRAD

Podrobnosti

Kratek opis

Metliški grad je bil prvič omenjen leta 1456, verjetno pa je v svoji zasnovi precej starejši. Skupaj z mestom je predvsem v 15. in 16. stoletju igral ključno vlogo v obrambi Kranjske pred krvavimi turškimi vpadi. Grad, ki je brez večje škode preživel drugo svetovno vojno, v starejši preteklosti ni imel take sreče. Po požarih v letih 1705 in 1790 so ga obnavljali in grajska stavba, ki na Valvasorjevem bakrorezu deluje še povsem trdnjavsko, je dobila značaj udobne mestne rezidence.

Prvi lastniki gradu niso znani. V 16. stoletju so ga imeli v lasti grofje Alapi, nato Frankopani in za njimi zagrebški kapitelj. Leta 1792 ga je kupil ljubljanski krčmar Jožef Savinšek, vendar so ga njegovi poplemeniteni nasledniki leta 1899 prodali.

Kasneje se je zamenjalo še nekaj lastnikov in uporabnikov, leta 1951 pa je v njem začel delovati Belokranjski muzej. Poleg Belokranjskega muzeja z urejenimi stalnimi zbirkami ter Ganglovim razstaviščem se v bližini gradu nahaja zbirka Slovenskega gasilskega muzeja. Iz grajskega dvorišča lahko vstopimo v poročno sobo. grajsko klet, vinogradniško zbirko, TIC ali si ogledamo lapidarij pod arkadami. Poleti je grad prizorišče kulturnih dogajanj pod skupnim naslovom “Pridi zvečer na grad”, medtem ko je sredi meseca maja ujet v tridnevno prireditev, imenovano Vinska vigred. V svoji današnji podobi se nam grad kaže kot široko zleknjena enonadstropna stavba z urejeno mansardo, pozidana na peterokotni talni ploskvi. Vanjo vstopimo skozi vežo v dvonadstropnem vhodnem stolpiču, ki vodi na prostrano arkadno notranje dvorišče.

Viri: TD Vigred Metlika