Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MUZEJ NA PROSTEM JURJEVA DOMAČIJA

Podrobnosti

Kratek opis

Jurjeva domačija je od leta 2000 kulturno etnološki spomenik lokalnega pomena in ena od najzanimivejših kulturnih znamenitosti v občini Trebnje iz sredine 18. stoletja. Obsega pritlično, delno zidano in delno leseno stanovanjsko hišo, s črno kuhinjo, hišo, kamro in štibelcem, vsi ti prostori pa imajo tudi dobro ohranjeno notranjo opremo. Ohranjeni so tudi svinjaki, kašča, vodnjak ter pod.

Domačija je muzej na prostem, nahaja pa se v naselju Občine, v občini Trebnje in hkrati na robu Suhe krajine. Zaradi kulturnih, etnoloških, krajinskih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti ima poseben pomen za poznavanje življenja kmečkega prebivalstva v času pred, med in takoj po ll. svetovni vojni. Na podlagi poznavanja objektov in njihove funkcije se sklepa, da sta bili poljedelstvo in živinoreja tisti materialni podlagi, ki sta pogojevali način življenja nekdanjih prebivalcev te domačije.

Na Jurjevi domačiji boste spoznali način življenja ljudi v preteklosti, sodelovali pri opravilih na domačiji, pekli kruh v krušni peči, izdelovali različne rokodelske izdelke, lahko pa se udeležite katerega izmed vrste projektov, ki se odvijajo na domačiji: Ujeti trenutki dediščine, kjer se predstavljajo umetniki, fotografi, rokodelci, raziskovalci, ki skozi svoj pogled in delo opozorijo na dediščino, Moje poletje v Trebnjem in Moja jesen v Trebnjem, kjer mladi skozi različne ustvarjalne delavnice spoznavajo dediščino, ter več razstav predmetov in spominkov z naslovom Spomin iz...

Notranjost domačije si lahko ogledate po predhodni najavi na 041 890 909 ali alenka.lamovsek@gmail.com.

Viri: www.slovenia.info