Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

DOM NA ŠMOHORJU

Podrobnosti

Kratek opis

Planinski dom stoji tik pod travnatim temenom na vzhodni strani vrha Šmohor (784 m); vrh ima enako ime kot razloženo naselje s cerkvico sv.Mohorja, ki se prvič omenja leta 1421. Na Šmohorju je tudi več starih lip, katerih poreklo sega v 15.stoletje, in tri so v neposredni bližini cerkvice. Ena lipa je JV od doma ob cesti, ki vodi iz Laškega k planinskemu domu. Dom in okolico oskrbuje najemnik. V dveh gostinskih prostorih je 110 sedežev, sedeži so tudi pri mizah pred domom; v 7 sobah je 27 postelj, v dveh skupnih ležiščih pa 11 postelj, dodatni jogiji; WC v podpritljičju, pritličju, nadstropju; umivalnici, prhi s toplo in mrzlo vodo v nadstropju; centralno ogrevanje, elektrika, telefon. Na robu planinskega travnika so ob gozdu 3 kamini, ki jih lahko proti plačilu najemnine oskrbniku koristijo obiskovalci doma.

Razgledi

Na vzhodni strani je bližnji Malič, ki zakriva pogled naprej proti vzhodu; proti jugovzhodu vidimo pred seboj dolino Savinje z Laškim, v daljavi Bohor, bližje Lisco in Veliko Kozje; na jugu pod nami dolina Rečice z Rečico, nad njo se dviga Šmihel s cerkvico z 2 zvonikoma, naprej so Kopitnik, Gore in Kum; na zahodu so Gozdnik, Mrlica in Kal; na severu daleč zadaj Svinjška planina, pod nami precejšen del Savinjske doline, nad njo gričevnata Ponikevska planota, za njo pa vidimo Paški Kozjak in Pohorje.

Dostop Avto, avtobus

Po lokalni cesti iz Laškega do parkirnega prostora pri domu 10km. ŽP, AP Laško, Petrovče; AP Zabukovica, Tremerje: iz Laškega skozi Debro in mimo kmetije Malšek 2h; iz Petrovč skozi Liboje in ob Bistrici 2h30; iz Zabukovice mimo Jozla 2h; iz Tremerij (avtobusna postaja med Celjem in Laški m) 2h.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH