Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKA KOČA PESNIK

Podrobnosti

Kratek opis

Planinska koča na Pesniku stoji v malem naselju na travnati planoti na Ribniškem Pohorju. Stavba je bila zgrajena pred 2. svetovno vojno. Leta 1945 jo je od Gozdne uprave v Podvelki vzela v najem Mariborska podružnica SPD, jo skromno opremila in v njej že meseca julija odprla Zavetišče na Pesniku. Takrat je bilo velikega pomena, ker je bila Ribniška koča med vojno požgana. PD Maribor matica je zavetišče do leta 1948 obnavljalo in ga preimenovalo v kočo. Leta 1970 je kočo prevzelo PD Radlje ob Dravi. Zaradi malega obiska in slabega stanja stavbe so jo po petih letih zaprli. Leta 1986 so se odločili, da kočo popolnoma obnovijo. V skladu s finančnimi možnostmi so jo obnavljali šest let. Preuredili in obnovili so notranjost, namestili novo opremo, zamenjali streho, fasado obložili z lesom in lepo uredili okolico. Kočo so slovesno odprli 19. septembra 1992 ob 35-letnici društva. Zraven planinske koče imajo svoj dom lovci, blizu pa sta dve počitniški hišici in dve domačiji.

Koča je odprta celo leto od 7. do 22. ure. V treh gostinskih prostorih je 35 sedežev, pri mizah pred kočo pa 50; v sobah je 6 postelj, na skupnem ležišču pa 12 ležišč; WC, umivalnica z mrzlo vodo, tekoča voda; elektrika; gostinske prostore in spalnice ogrevajo s pečmi. S toplimi jedmi postrežejo po poprejšnjem dogovoru.

Razgled:

Lep razgled se odpira na vse strani, le proti jugu ga zapirajo severna pobočja Pohorja z Jezerskim in Črnim vrhom. Na vzhodno stran se razprostira hribovit svet Ribniško-Lehenskega podolja, potem pa vidimo Dravsko dolino do Maribora. Od jugozahoda proti severozahodu se pogled ustavlja na slemenih, ki se spuščajo od glavnega pohorskega hrbta proti dolini Drave, kjer se beli cerkev sv. Antona na Planini; za Pohorjem vidimo Svinško planino in Golico (Koralpe). Izredno lep je pogled na gorski hrbet na severni strani s Košenjakom nad Dravogradom in Kozjakom proti Mariboru, na katerem opazimo v smeri toka reke Drave cerkev sv. Simona na Pernicah, cerkev sv. Primoža na Primoškem vrhu nad Muto, Radeljski prelaz, najvišji vrh Kozjaka Kapunar, vasico Remšnik in cerkev sv. Pankracija nad njo ter cerkev sv. Duha na Ostrem vrhu.

Zanimivejše ture:

Lovrenška jezera -3 h 30.

Ribniško jezero - 1 h 30.

Muzej kamnoseštva, steklarstva in gozdarstva Josipdol - 45 min.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE STALNO ODPRTA