Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KOČA NA PESKU

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji na robu velike gozdne jase na prevalu med Oplotnico in Radoljno ob cesti Oplotnica-Lovrenc na Pohorju. Prvo kočo je tu zgradila Dravinjska podružnica SPD iz slovenskih Konjic in jo odprla 15. avgusta 1929. Leta 1941 so jo požgali Partizani v strahu, da bi jo uporabljala okupacijska policija. Po koncu vojne je novo leseno kočo postavilo PD Oplotnica in jo odprlo 22. julija 1952. Ker ni imelo sredstev za obnovo in zaradi bližnjega smučišča na Rogli je kočo društvo predalo v zakup delovni organizaciji Unior Zreče, ki jo je popolnoma obnovila in posodobila. Koča na Pesku je ponovno vpisana v register planinskih koč 31. maja 2012.

Koča je stalno odprta (delovni čas: pozimi in poleti med 7. in 21. uro, pomladi in jeseni med 8. in 17. uro).

V osmih sobah je 32 postelj, na skupnih ležiščih pa je še dodatnih 17 ležišč. Vse sobe so več posteljne s pogradi, etažno uporabo kopalnice in sanitarij ter skupnim prostorom. V sklopu koče se nahaja tudi restavracija. Konjeniški center na Pesku nudi terensko jezdenje ali jezdenje v ogradi, vožnjo s konjsko vprego ali z vprežnimi psi in ribolov na jezeru Mašin žaga v neposredni bližini Peska.

Razgled:

Od koče ni razgleda. Zanj se moramo povzpeti na razgledni stolp na Rogli, od koder ob lepih dnevih poleg Pohorja, Boča, Posavskega hribovja, Kamniško Savinjskih Alp vidomo vse do Nanosa, Javornikov, Snežnika in celo do Učke. Na drugi strani lahko vidimo še Karavanke ter vse do Visokih tur.

Zanimivejše ture:

Lovrenška jezera - 1 h 30.

Tiho jezero (Falški ribnik) - 1 h 30.

Razgledni stolp na Rogli - 45 min.

Ovčarjev slap - 2 h.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE STALNO ODPRTA