Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KOČA NA PIKOVEM

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji na razglednem hribčku zraven cerkvice sv. Helene na hribovitem območju, ki se razprostira vzhodno od Pece do reke Meže. Okolica, kjer stoji koča, ima ime po bližnjem kmetu Piku, spada pa v območje obsežnega hribovitega naselja Podpeca, ljudsko ime Helena. PD Mežica je leta 1951 preuredilo v planinsko zavetišče nekdanje gospodarsko poslopje kmeta Pika zraven cerkvice, ki ga je skupaj z zemljiščem dobilo v last od takratnega upravljavca Rudnika svinca Mežica, ki je imel v bližini rudni odkop. Postojanko so večkrat popravljali, temeljito pa so jo obnovili, povečali in posodobili v letih 1985 in 1986; povečano in obnovljeno kočo so odprli 4. avgusta 1986 ob 60-letnici PD Mežica.

Koča je stalno odprta, razen ob ponedeljkih. V dveh gostinskih prostorih je 50 sedežev, točilni pult; pri mizah pred kočo je 200 sedežev; v eni sobi so 4 postelje; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinska prostora ogrevajo s pečjo, tekoča voda, elektrika, telefon.

Razgled:

Na vzhodni strani sega pogled od Uršlje gore prek Slemena do Smrekovca, spredaj je hribovit svet nad dolino Meže, lepo vidimo ozko dolino Jazbinskega potoka od Žerjava proti Uršlji gori in delček ozke doline ob Meži med Mušenikom in Žerjavom, okrog nje pa gola pobočja, kjer so drevje uničili strupeni plini iz topilnice svinca v Žerjavu; na južni strani vidimo za hribovjem med Toplo, Koprivno in Bistro Smrekovško pogorje s skalnim vrhom Komen v sredini; na zahodu se dviga mogočna Peca; razgled proti severu zakriva gozd.

Zanimivejše ture:

Matjaževa jama, s kipom Kralja Matjaža - 2 h 15.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB PETKIH, SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH