Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SLAP LAHOMNIŠKI SOPOT

Podrobnosti

Kratek opis

Samo 4 km vzhodno od Laškega je atraktiven kanjon, na vrhu katerega tečeta dva slapova. Pogled na strugo Lahomnice ne obeta slapov. Ko se za zaselkom Tevče spustimo k strugi potoka, se pred nami nenadoma odpre kanjon s slikovitimi pečinami. Okolica slapa z značilnim previsom je naravnost čudovita in si tudi zaradi lahkega dostopa zasluži družinski izlet.

Slap Lahomniški Sopot, kot je označeno na kartah ali kratko Sopota, kot ga imenujejo domačini. Pod njim je nekoč stala kovačija, ki jo je odnesla povodenj leta 1989. Potem so naredili malo hidrocentralo, ki več ne obratuje. Slap pa še vedno šumi in privablja obiskovalce. Okolica ponuja raznoliko obilje flore in favne in je vredna ogleda. Od glavne ceste skozi Laško je oddaljen le kakšnih 15 minut vožnje z avtomobilom.

Slapa sta pravzaprav dva. Ta, ki ga najprej zagledamo je spodnji in je visok 7m. Spodaj je manjše jezerce, kamor se steka voda. Ob vodi je tudi stara stavba, ki je bila nekoč elektrarna. Voda za pogon elektrarne je speljana od zajetja pri zgornjem slapu preko tunela, ki je vklesan v skalo. Do tega tunela se moramo povzpeti skozi grmovje in podrast. Na drugi strani tunela pridemo nad pravkar videni slap. V bližini slapa je tudi gnezdišče sive čaplje.

Slap Lahomniški sopot je umikajoči se slap. Za takšne slapove je značilno, da voda intenzivno erodira mehkejše kamnine, ki stratigrafsko ležijo pod mehansko odpornejšimi, in ustvarja previsno steno, prek katere pada slap. Zaradi teže se tako izpodjedena zgornja plast ruši, slap se počasi pomika po strugi vodotoka navzgor in postaja vedno nižji. V ustju spodnjega slapa je ostanek betonske pregrade, ki je bila zadrževalnik vode za pogon opuščenega mlina. Prav tako so vidni deli opuščene male hidroelektrarne.

Viri: STIK Laško

Kaj najdeš v bližini