Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

OROŽNOV TRG

Podrobnosti

Kratek opis

Orožnov trg je bil nekoč trgovski in obrtniški trg, kjer so vešče roke obrtnikov ustvarjale številne izdelke. Na trgu so imeli svoje delavnice predvsem tisti obrtniki (usnjarji, tkalci, barvarji …), ki so za opravljanje svoje obrti potrebovali vodo. Čez trg je namreč nekoč tekel potok Žikovca, ki je danes speljan pod površino.

Na eni od hiš na trgu je nad vrati vzidana glava rimske polboginje in čuvajke vrat meduze – ženske s kačjimi lasmi, ki je po legendi ljudi z dobrimi nameni sprejela z nasmehom, hudobne pa okamnela. Ta vzidan kamniti okras je dokaz poseljenosti Laškega že v času Rimljanov. Nad naslednjimi vhodnimi vrati pa je vzidana še srednjeveška glava »konzóla«, verjetno prinesena iz špitalske kapele.

Na trgu se nahaja tudi stavba nekdanje mestne hiše, prvič omenjene leta 1338 kot nova utrdba, v katero so prenesli upravo gospoščine. Takratni rotovž ali mestno hišo so kot urad verjetno opustili, ko je grof Lilijski v trgu pozidal novo graščino. Danes je stavba prezidana in oropana vseh znakov nekdanje veljave magistrata, v njej pa se nahaja gostišče. Na zgornjem delu te stavbe, na nekdanjem Svinjskem trgu, kjer je sedaj lekarna, je stal sramotilni steber ali pranger.

Viri: STIK Laško

Kaj najdeš v bližini