Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KOVAČIJA KOGOJ

Podrobnosti

Kratek opis

Najzanimivejši eksponat delavnice je zagotovo železni vzmetni kovaški stroj, ki ga imenujejo 'norec'.

Orodna in podkovna kovačija Kogoj v Klavžah je po doslej znanih pričevanjih začela obratovati leta 1907 in je predstavljala zametke podjetništva v Baški grapi. Slovela je po kakovostnih izdelkih, ki so jih domačini radi kupovali.

Z obrtjo je začel mojster Anton Kogoj, pomagala sta mu dva pomočnika in trije vajenci. Izdelovali so kmečko orodje, orodje za gozdarstvo in transport ter vzdrževali orodje za graditev Bohinjske železnice in hidroelektrarne v Klavžah.

Objekt, v katerem je kovačija, je značilna primorska nadstropna kmečka hiša, zidana na živi skali. Ob hiši je skladišče za oglje in kurjavo. Mimo teče potok Sopota, ki ustrezno zajezen prek zidanih rak poganja vodno kolo kovičene izvedbe iz leta 1946.

Kolo poganja različne naprave v kovaški delavnici, kjer najdemo še kovaško ognjišče, vrsto ročnega kovaškega orodja, nakovalo na lesenem podstavku, kovaške in paralelne primeže, delovni ponk, varilni transformator, stenski vrtalni stroj in mnoge druge stare predmete.

Najzanimivejši eksponat delavnice je železni vzmetni kovaški stroj imenovan »norec«, izdelan iz železniških tirnic, profilnega železa in takratnih avtomobilskih komponent. Ministrstvo za kulturo je leta 1998 podalo mnenje, da je naprava edinstveni lastnoročno izdelan kovaški stroj te vrste pri nas in nedvomno izjemen primerek naše tehniške dediščine in osebne iznajdljivosti avtorja.

Kovačija predstavlja muzejsko zbirko, ki je zaradi edinstvenih elementov pomembna za poznavanje naše tehniške preteklosti.

Viri: LTO Sotočje