Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ČIPKARSKA ŠOLA

PRELOVČEVA ULICA 2, 5280 IDRIJA

Podrobnosti

Kratek opis

Čipkarska šola v Idriji je bila ustanovljena leta 1876 po dekretu tedanje cesarsko kraljeve oblasti na Dunaju in od takrat dalje deluje neprekinjeno. Leta 1976 je bila priključena Gimnaziji Jurija Vege Idrija in danes deluje kot njena notranja organizacijska enota.

Tako kot v preteklosti tudi danes v Čipkarski šoli Idrija konstantno skrbijo za ohranjanje, prenos in razvijanje znanja klekljanja. Od leta 2012 dalje pa imajo ponovno v ponudbi tudi pripomočke in materiale za klekljanje. Zadnjih nekaj let se v Čipkarski šoli Idrija letno izobražuje okrog 400 otrok in mladih ter preko 200 odraslih zainteresiranih posameznikov, beležijo pa tudi odmeven obisk domačih in tujih obiskovalcev, ki si ogledajo šolsko razstavo klekljanih čipk.

Glavno področje delovanja šole je izvajanje izobraževanj s področja klekljanja. Najobsežnejši del v tem okviru je namenjen programu Čipkarske šole Idrija za otroke in mladino. V program so vključeni otroci in mladi v starosti od 6 do 18 let, izvajajo pa ga na oddelkih v Idriji, Sp. Idriji, Cerknem, Ledinah, Godoviču, Črnem Vrhu nad Idrijo, Podkraju, Vipavi in na Colu. In prav ti mladi so sposobni sklekljati res prave klekljarske mojstrovine, ki si jih lahko ogledate le v Čipkarski šoli Idrija, saj si njihove čipke sposodijo za leto dni za letne razstave čipk v šoli.

Za odrasle se izvajajo 30 urni tematski tečaji klekljanja, zelo priljubljene so tudi enodnevne delavnice klekljanja, npr. velikonočna, novoletna in delavnica v okviru Festivala idrijske čipke. Pomembno je tudi izobraževanje za učiteljice klekljanja, kjer kot izvajalci programov sodelujejo domači in tuji strokovnjaki s področja izdelovanja klekljanih čipk in risanja vzorcev za klekljane čipke.

Vključevanje čipke v modne kreacije je ena izmed pravih priložnosti za razvoj in uporabo idrijske čipke. Najboljši rezultati nastanejo ob tesnem sodelovanju modnega oblikovalca, oblikovalke, risarke vzorcev v Čipkarski šoli Idrija in klekljarice. Čipkarska šola Idrija se lahko pohvali z unikatnimi oblikovanji vzorcev in čipk za številne slovenske modne oblikovalce. Uspešno je tudi sodelovanje z oblikovalci/umetniki, ki ne posegajo na tekstilna področja in npr. aplicirajo čipko na pohištvo.

Uspešno je tudi sodelovanje z oblikovalci/umetniki, ki ne posegajo na tekstilna področja - sodelovanje z multimedijsko slovensko umetnico Evo Petrič in s podjetjem ILES Sp. Idrija, kjer aplicirajo čipko na pohištvo.

Čipkarska šola Idrija je registrirani izvajalec za preverjanje in potrjevanje nacionalne poklicne kvalifikacije klekljar/klekljarica. Letno pridobijo certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije klekljar/klekljarica vsaj tri kandidatke.

V šoli skrbijo za dobro založeno knjižnico strokovne literature, ki jo glede na zmožnosti redno dopolnjujejo z domačimi in tujimi klekljarskimi publikacijami.

V šoli lahko kupite visoko kakovostne klekljane čipke in uporabne izdelke s čipkami, strokovno literaturo ter t.i. turistični program, s katerim dopolnjujejo turistično ponudbo v Idriji. Čipke nosijo oznako ''Rokodelstvo Art&Craft Slovenija'' in ustrezajo kriterijem označbe geografskega porekla »idrijska čipka«.

V mednarodnem merilu je strokovno sodelovanje usmerjeno na sodelovanja na različnih strokovnih dogodkih po evropskih klekljarskih centrih, sodelovanje v mednarodnih projektih sofinanciranih s strani evropske skupnosti ter udeležbo na svetovnih čipkarskih kongresih v organizaciji svetovne organizacije za šivano in klekljano čipko - OIDFA.

Prav posebna priložnost za vse, ki se v Sloveniji na različne načine ukvarjajo s čipko, bo 17. svetovni čipkarski kongres mednarodne organizacije za šivano in klekljano čipko OIDFA (www.oidfa.com), ki bo junija leta 2016 potekal v Ljubljani.

Izkoristite priložnost in spoznajte bogastvo čipkarskega znanja.

Viri: TIC Idrija