Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

BRDARJEV SLAP

Podrobnosti

Kratek opis

Bogato zgodovinsko izročilo in naravne lepote so na enem mestu dostopne v Gačniku, kjer si pri kmetiji Brdar (na Brd) lahko ogledamo zbirko domačih orodij in staro kovačijo, v neposredni bližini pa slikovit Brdarjev slap.

Kmetija Pr'Brdarju Soteska Gačnika, ki se po vratolomnem spustu (800 m višinske razlike) izliva v Trebušico, je izjemno bogata s slapovi (14), koriti, tolmuni in brzicami. Zaradi strmega terena in skalnih previsov so slapovi težko dostopni, zahtevajo dobro kondicijo in tudi alpinistične veščine.

Edini lahko dostopen je najvišje ležeči Brdarjev slap. Ime je dobil po kmetiji Brdar na izrazitem sedlu grebena med Bendijo in Brdarskim vrhom (985 m). Do podnožja slapu pridemo po strmem kolovozu. Gačnik je tu umetno zajezen, tako da se je v ozko strugo nalovilo polno pisanega proda. Prodišče sega do podnožja slapu, ki je visok 6 m, verjetno pa še kak meter več. Voda se spušča v dveh stopnjah. Po strmo nagnjenem zgornjem delu pade navpično na vmesno ozko poličko, tu ob sušnem vremenu nekoliko 'pomenca' in se prelije čez spodnji del v kar velik bazen na dnu, zraven katerega so bili pred leti še vidni ostanki Brdarjevega mlina. Ob visokih vodah voda nemoteno pada neposredno v podnožni tolmun. Slap je zelo slikovit, še zlasti kadar je primerno osvetljen. Voda ga je oblikovala v cordevolskem dolomitu, in sicer ob več šibkih prelomnih ploskvah, ki potekajo približno v smeri sever–jug.

Viri: Turizem Idrija

Kaj najdeš v bližini