Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

FERRARIJEV VRT

Podrobnosti

Kratek opis

Ferrarijev vrt (Štanjel) leži pod utrjenim štanjelskim obzidjem. Pot do vrta vodi skozi Kobdiljski stolp ali Stolp na vratih.

Kompleks vile z vrtom je nastajal v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja pod vodstvom arhitekta Maksa Fabianija in je najpomembnejša parkovna ureditev iz časa med obema vojnama pri nas. Lastnik je bil Enrico Ferrari, zdravnik iz Trsta in svak, Maksa Fabianija, ki je odkupil večino stavb v stavbnem nizu nad parkom in tudi nekatere v drugem nizu. Fabiani je hiše obnovil, vendar jih iz ulične strani ni spreminjal. Revitalizacija kmečkih hiš v vilo je predstavljala konceptualno novost na področju evropske arhitekture. Parkovna stran hiš je urejena kot podeželska vila s parkom. Sam vrt je grajen v terasah, s čimer posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino. Poleg zelenjavnih in cvetličnih gred, različnih rastlin in dreves, pergole, balinišča, razgledišča in paviljona pa je posebnost parka bazen, ki se je napajal z vodo iz posebej zasnovanega vodovodnega sistema, ki je zbiral meteorno vodo štanjelskega griča. V sklopu istega sistema so imele svoj dotok vode tudi vse stavbe v vili. Žal je bil vodovodni sistem uničen v 2. svetovni vojni prav tako kot nekatere hiše in stolp, ki je na severovzhodu zaključeval kompleks. Vila in park imata tudi svoj lasten dostop v obliki poti, ki obkroži štanjelski grič in se zapira s kovanimi vrati z monogramom lastnika.

Iz Ferrarijevega vrta in krožne poti ima obiskovalec lep pogled proti dolini Branice, v novejšem času pa je park postal priljubljen prostor za zaljubljence, ki na beneškem mostičku preizkusijo trdnost svoje ljubezni.

Vrt je v javni rabi in je del Fabianijeve poti.

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini