Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

FOVŠARITNICA

Podrobnosti

Kratek opis

Le lučaj od kroparskega Placa stoji Fovšaritnica, ena najbolje ohranjenih fužinarskih hiš v Kropi. Njena izvrstno ohranjena razdelitev prostorov in etnološka zbirka v notranjosti vam bosta pričarala življenje kroparskih kovaških družin.

Večnadstropna stavba je dobila ime po “fovšiji” (zavisti). V času fužinarstva je, tako kot v večini fužinarskih hiš, v njej živelo več družin. Po ustnem izročilu je v Fovšaritnici stanovalo tudi 72 ljudi naenkrat. Kuhinjo je v kroparskih najemniških stanovanjih nadomeščala skupna veža, v kateri je bilo več ognjišč. Ker so vse gospodinje kuhale tam, so zlahka videle ena drugi v lonce in njihova vsebina je bila verjetno velikokrat predmet “fovšije”.

Predvsem je v hiši zanimiva razdelitev prostorov, ki je tipična za nekdanje fužinarske hiše. Stavba ima kar pet nivojev: klet, pritličje, prvo nadstropje in dva nivoja podstrehe. Ohranjenih je pet bivalnih prostorov – hiš, več kamer in štibelcov.

Danes v pritličju hiše živi lastnica, v zgornjih nadstropjih pa je urejena ljubiteljska etnološka zbirka, ki prikazuje življenje kroparskih družin v času fužinarskega žebljarstva in po njem.

Hišo in zbirko v njej si je mogoče ogledati ob najavi.

Viri: Radol´ca