Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PUSTI GRAD

Podrobnosti

Kratek opis

Pusti grad (Lipniški grad) je le nekaj sto metrov oddaljen od zadnjih hiš na Zgornji Lipnici. Na vzpetino se lahko povzpnete peš ali s kolesom iz Lancovega, Zgornje Lipnice ali Kamne Gorice, iz Radovljice pa vodi nanj Naravoslovna učna pot Pusti grad. Z razvalin gradu je čudovit razgled na zelena brda in preko njih vse do Bleda in Julijskih Alp s Triglavom. Na drugo stran so razgledi na zelene gozdove Lipniške doline in Jelovice.

Prvi zapis o gradu je iz prve polovice 13. stoletja. Takrat so bili lastniki posestva Ortenburžani. Ti so imeli poleg Lipniškega gradu v lasti tudi posest gradu Kamen pri Begunjah in nastajajoči trg Radovljica. Lipniško posestvo je združevalo kmečka posestva in razvijajoče se železarske kraje Kropo, Kamno Gorico in Kolnico v Lipniški dolini.

Leta 1420 je posest prešla v roke Celjskih grofov, leta 1456 pa Habsburžanov. Lipniški grad je bil močno poškodovan v potresu leta 1509 in kasneje še v požaru. Najemniki ga niso več obnavljali in ostal je le nemi pričevalec nekdanje veličine.

Viri: www.slovenia.info