Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KLAVŽE - VODNE PREGRADE

Podrobnosti

Kratek opis

Klavže so vodne pregrade v dolini Idrijce, Belce in Kanomljice, namenjene za plavljenje lesa. Zgrajene so bile za potrebe rudnika.

Do začetka 20. stoletja za transport lesa ni bilo ustreznih gozdnih cest in prevoznih sredstev, zato je bil najprimernejši način plavljenje po naravnih vodnih poteh. Izjemno izpopolnjen sistem plavljenja po reki Idrijci in njenih pritokih je s pomočjo klavž neprekinjeno deloval od konca 16. stoletja do velike povodnji leta 1926, ki je podrla leseno lovilno pregrado – grablje v Idriji in Spodnji Idriji.

V 18. stoletju so lesene klavže, t. i. kašte, nadomestile zidane klavže. Največje po zmogljivosti in dimenzijah so klavže na Idrijci, zgrajene leta 1772 po načrtih domačina Jožefa Mraka.

Izjemno monumentalno in estetsko najbolj dodelano pa učinkujejo Kanomeljske klavže, zgrajene 1813. leta. Danes so vse, razen klavž na Zali, obnovljene.

Obiščite klavže, peš ali s kolesom da razmigate svoje telo in se naužijete svežega zraka. Uživali boste v slikoviti naravi, ki vas bo napolnila z novimi močmi.

Viri: TIC Idrija