Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

LOŽA (LOGGIA)

TITOV TRG 1, 6000 KOPER - CAPODISTRIA

Podrobnosti

Kratek opis

Gotska mestna loža zapira severno stranico glavnega trga Kopra. Stoji nasproti Pretorske palače in predstavlja njen odprti protipol. Loža je bila na novo postavljena l. 1462, da je nadomestila staro, ki je bila na prostoru Pretorske palače.

Do l. 1464 so pod nadzorom Nikolaja iz Pirana in Tomaža iz Benetk postavili vitko petločno okrašeno pritličje, obrnjeno proti trgu, in štiriločno, obrnjeno proti Verdijevi ulici. Loža je bila okrašena z grbi in sedeži za meščane in veljake. Marijin kip iz žgane gline so nad vogalom postavili l. 1555. L. 1698 so loži nadgradili nadstropje in z zahodne strani prestavili dva loka v pritličju. Nad vitkimi kamnitimi stebri so ohranjeni šilasti gotski loki. Srednji trije segajo do tal, za tri stopnice dvignjenih nad nivo trga. Na zunanji strani lože so ob trgu kamnite klopi. Stranska para lokov sta zaprta z balustradno ograjo.

Koprska loža je edina ohranjena gotska mestna loža v Sloveniji. Pritličje lože zaseda kavarna. V nadstropju, dostopnem po strmem stopnišču na vzhodni strani stavbe, so galerijski prostori.

Viri: www.slovenia.info