Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

DA PONTEJEV VODNJAK

Podrobnosti

Kratek opis

Južni rob srednjeveškega Kopra zavzema prvi trg za kopenskim vhodom, Prešernov trg. Na severni strani trga stoji od l. 1666 vodnjak Da Ponte.

Njegovo podobo krasi simboličen kamnit tridelni balustradni most, spomin na mecena, mestnega podestata in njegov priimek. Pod mostom je kamnit bazen, osmerostrano vodno korito. Dekorativnost simbolne balustrade poudarjajo štiri piramide s kroglami. Voda curlja v korito skozi dva para z maskami okrašenih ustnikov. Kamnite dvojne maske so pritrjene ob straneh bazena, pod lokom balustrade.

Niže, na robu korita, so kovinski nosilci za vedra. Voda je bila do vodnjaka speljana s kopnega, kjer so imeli cisterno, od nje pa so vodile lesene cevi do mestaBazen in vodnjak so zavarovali s petnajstimi krožno postavljenimi kamnitimi konfini. Na njihovem vrhu stojijo kamnite košare, storži in krogle, ob straneh pa so grbi pomožnih donatorjev, ki so plačevali gradnjo vodnjaka. Viseča veriga je med okrašenimi konfini pritrjena tako, da živina nekdaj ni mogla do korita. Do vodnjaka vodita samo dva dostopa, zaščitena z vrtljivima križema. Voda je po vodovodu pritekala s celine že v 14. stoletju.

K vodnjaku so domačini hodili zajemat studenčnico do l. 1898. Prešernov trg so okoli l. 1990 pretlakovali. Močno načet vodnjak so hkrati še prenovili in restavrirali.

Viri: www.slovenia.info