Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

POKLJUŠKA SOTESKA

Podrobnosti

Kratek opis

Leži nad dolino Radovne in je od vasi Krnica oddaljena le 1 km, od Gorij 2 km in od Bleda 7 km. Dolga je 2 km in v najslikovitejšem delu globoka 40 m. Naravne znamenitosti so na gosto posejane: stranska soteska, ki jo le v dežju oživlja 22 m visok slap; Pokljuška luknja-prostorna skalna votlina z udrtim stropom; veliki naravni most 24 m nad dnom ter tesne in zaokrožene ravnice, ki jim domačini pravijo "vrtci". Skozi najožjo tesen do najlepšega vrtca in malega naravnega mosta lahko pridete po lesenih mostovih-galerijah. Po dnu in skalnih stenah raste raznoliko rastlinje, od praproti do gozdnih in gorskih cvetic.

Pokljuka skriva v svoji notranjosti mnoge dragocenosti. Med njimi izstopa naravni spomenik Pokljuška soteska. Skoraj dva kilometra dolga soteska je ostanek nekdanjega toka, ki se je po koncu zadnje ledene dobe med umikanjem ledenikov zajedel v apnenčasto kamnino. Pozneje se je voda umaknila v globino in nastala je največja fosilna soteska v Sloveniji.

Pokljuška soteska je polan najrazličnejših kraških oblik, ob obisku občudujemo naravne mostove, previsne stene in votline. soteska se poenkod zoži na nekaj metrov, vmesne razširitve se imenujejo vrtci. Galerije so leta 1930 postavili Gorjanci. Poimenovali so jih po kraljeviču Andreju. Najbolj znan prehodni jamski rov je Pokljuška luknja, ki ima poleg obeh vhodov še tri naravna okna. Skoznje vodi stara pot na Pokljuške rovte.

Pokljuška luknja ni množično obiskana, zasluži pa si vso pozornost in občudovanje.

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini