Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

POKRAJINSKI MUZEJ CELJE

Podrobnosti

Kratek opis

Pokrajinski muzej Celje, Grofija

Muzej stoji v slikovitem starem delu Celja ob Savinji in v svojih prostorih že od leta 1882 zbira, hrani in razstavlja kulturno dediščino Celja in širše celjske regije. Razstavljene stalne zbirke nudijo obiskovalcu enkratno možnost "sprehoda skozi čas", od prazgodovine do 1. svetovne vojne.

Ogled se prične v arheološki zbirki, ki pred obiskovalca razgrinja pisano paleto eksponatov od starejše kamene dobe do poznorimskega obdobja. Življenje v prazgodovini je prikazano z najdbami iz naselbin in grobišč. Poudarek je na dveh arheoloških najdiščih, Potočki zijalki in Rifniku. S številnimi eksponati iz vsakdanjega življenja je predstavljen eden izmed vrhuncev v zgodovini Celja, doba rimske Celeje v prvih stoletjih našega štetja. Za vse sladokusce in poznavalce antike je na vrtu in v kletnih prostorih muzeja na ogled bogat rimski lapidarij.

Sledi sprehod skozi kulturno in umetnostnozgodovinsko zbirko v poznorenesančni palači, imenovani Stara grofija. V intimnem vzdušju urejena zbirka pohištva, slik, grafik, kipov, posodja, orožja in drugih "mičnih drobnarij" predstavi obiskovalcu različna stilna obdobja v časovnem loku od 13. stoletja do konca 19. stoletja. Najodličnejši del zbirke je znameniti Celjski strop iz začetka 17. stoletja v slavnostni dvorani Stare grofije. V pritličju dvorca so na ogled etnološka zbirka, numizmatična zbirka in dve specialni zbirki: zbirka Alme Karlin in zbirka Schützove keramike.

Na ogled so tudi občasne razstave, ki doprinesejo k bogatejši ponudbi.

Muzej ima tudi muzejsko trgovino, kjer si obiskovalci lahko kupijo razne spominke in naše publikacije.

Arheološka parka:

Rimska nekropola v Šempetru in Starokrščanski kompleks Rifnik nad Šentjurjem.

V Celju si lahko ogledamo še: rimsko cesto, Herkulov tempelj, starokrščansko piscino, Stari grad, Knežji dvor in srednjeveško obzidje s stolpi.

Stalna razstava Potočka zijalka v razstavišču Firšt, Logarska dolina 1, z možnostjo ogleda jame.

Viri: www.slovenia.info