Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

LOŠKI MUZEJ ŠKOFJA LOKA

Podrobnosti

Kratek opis

Loški muzej, ki ima svoje prostore na Loškem gradu, varuje premično kulturno dediščino škofjeloškega območja, ki obsega še Selško in Poljansko dolino ter del Sorškega polja. Muzejske zbirke obiskovalcem približajo nekdanji način življenja v porečju obeh Sor od prazgodovine dalje. Na ogled so arheološka, zgodovinska, umetnostna, etnološka, prirodoslovna zbirka, stalna postavitev del Ivana Groharja, Tavčarjeva soba in štirje baročni zlati oltarji v grajski kapeli. Posebej vreden ogleda je delujoči grajski dvižni most.

Loški muzej vzdržuje celoten grajski kompleks z muzejem na prostem na grajskem vrtu. V avtentičnem okolju muzeja na prostem si obiskovalci lahko ogledajo Škoparjevo hišo iz Puštala pri Škofji Loki, z zasnovo iz 16. stoletja, ki sodi v tip hiše s črno kuhinjo. Pri tem spoznavajo nekdanjo bivalno kulturo in način življenja kajžarjev in malih kmetov. Tu sta na ogled še obnovljeni mlin in kozolec ter lapidarij.

Muzej izvaja tudi likovno galerijsko dejavnost kar v treh galerijah: v Galeriji Ivana Groharja, v Galeriji Franceta Miheliča in v Galeriji na Loškem gradu, skrbi pa tudi za dislocirano muzejsko zbirko v Dražgošah.

Viri: www.slovenia.info