Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

GRAD SOTESKA

SOTESKA, 8351 STRAŽA PRI NOVEM MESTU

Podrobnosti

Kratek opis

DVOREC

Sotesko zaznamuje veličasten dvorec Soteska, ki je bil po Valvasorjevem mnenju eden najlepših v deželi Kranjski. Nadomestil je starejši gradič, ki so ga v 16. stoletju pozidali gospodje Širski, potem ko so opustili star srednjeveški grad Soteska na desnem bregu Krke.

OBLIKA

Dvorec, zasnovan v obliki pravilnega pravokotnika, je dal med leti 1664-1689 pozidati grof Jurij Žiga Gallenberg.

ZGODOVINA

Leta 1793 so postali lastniki Soteske knezi Auerspergi z gradu Žužemberk in jo obdržali do konca 2. svetovne vojne. Dvorec so jeseni 1943 požgali partizani, po vojni pa so ga domačini izkoriščali kot kamnolom. Ob koncu 17. stoletja je bil ob dvorcu zasnovan nov baročni park, z vrtnim paviljonom Hudičev turn. Zasnovan je na deteljičasti talni osnovi. Njegova notranjščina je bogato poslikana. V pritličju je upodobljena iluzionistična kompozicija, zasnovana na motivu vodnjakov in portalov, na oboku pa prizor iz antične mitologije Zevsova ugrabitev Ganimeda. V nadstropju lahko na delno odkriti poslikavi občudujemo domišljene iluzionistične kompozicije naslikane stebriščne arhitekture in v monumentalnih ženskih figurah prepoznamo poosebitve vere, upanja in ljubezni. Poslikava iz konca 17. st. sodi v delavniški krog mojstra Almanacha. Ljudsko izročilo pojasnjuje nenavadno ime vrtnega paviljona z radoživimi zabavami, ki jih je prirejala grajska gospoda.

SODOBNOST

Čeprav so odražale le življenjski stil aristokracije rokokojskega časa, so med podeželani vzbujale vtis pregrešnosti, zato je vrtni paviljon dobil ime Hudičev turn. Danes je Hudičev turn umetnostno- zgodovinska, arhitekturna in turistična posebnost.

Viri: www.slovenia.info