Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

DOM PRISTAVA V JAVORNIŠKEM ROVTU

JAVORNIŠKI ROVT 22, 4270 JESENICE

Podrobnosti

Kratek opis

Dom je nekdanja Zoisova pristava z vklesano letnico 1641, ki je zaradi zgodovinskega pomena zaščitena. Stoji ob robu travnika na vzhodnem podnožju slemena Španovega vrha nad vasjo Javorniški Rovt.V gostinskem prostoru je 28 sedežev, v točilnici pa 30; pri mizah pred domom je 400 sedežev; v 7 sobah je 64 postelj; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; gostinske in spalne prostore ogrevajo s pečmi; tekoča voda, elektrika,telefon.

Razgled

Razgled od doma je zaradi gozda, ki obkroža travnik, precej omejen. Na severu se nad Javorniškim Rovtom dviga čokata Struška, severovzhodno od nje se razteza Belščica, desno od nje pa je Stol, najvišji vrh Karavank. Za razgled proti Julijcem in po Gorenjski pa se moramo povzpeti na planinske travnike na Španovem vrhu; trud bo bogato poplačan z razgledom na Triglav in Škrlatico ter na Mežaklo v ospredju.

Dostop Avto, avtobus

Lokalna asfaltna cesta z Javornika do obračališča v bližini doma 6km. AP Javorniški Rovt, Planina pod Golico; ŽP, AP Javornik, Jesenice: AP na Javorniškem Rovtu je v bližini doma (lokalni avtobus Jesenice-Javornik-Javorniški Rovt); z Javornika, sprva po cesti ob potoku Javornik, potem po poti 1h15; z Javornika (ali Koroške Bele) po Gajškovi poti čez Kres in po spodnjem pobočju Debelega brda 1h45; z Jesenic mimo gimnazije, po dolini Ukove, mimo razgledne točke Kalvarija ter čez Jelenkamen (1096 m), od koder je lep razgled po Gorenjski, na Stol, Zgornjo Savsko dolino in Julijce 2h; s Planine pod Golico mimo Smučarskega doma na Črnem vrhu in čez senožeti pod Španovim vrhom 2h.

Viri: www.slovenia.info

Delovni čas

KOČA JE STALNO ODPRTA