Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

PLANINSKA KOČA NA VRHU SV. TREH KRALJEV

VRH SV. TREH KRALJEV, 1373 ROVTE

Podrobnosti

Kratek opis

Koča stoji v bližini šole malo pod vrhom hriba Vrh Sv. Treh Kraljev med dolinama Poljanske Sore (Sovre) na jugu in Račeve na severu. Vrh Sv. Treh Kraljev je tudi razloženo naselje na pobočju tega hriba, na vrhu pa je cerkev sv. Treh Kraljev. Leta 1986 je KLI Logatec, TOZD Žaga Logatec, podaril planinski sekciji Rovte leseno brunarico, ki je stala v Logatcu. Planinci so jo razstavili in prepeljali na Vrh Sv. Treh Kraljev, kjer so jo na novo postavili ter preuredili in opremili kot planinsko postojanko. Otvoritev planinske koče je bila 12. septembra 1987. Planinska sekcija Rovte, ki je delovala v PD Logatec, je 14. februarja 1993 postala samostojno planinsko društvo.

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinskem prostoru je 30 sedežev, točilni pult; pri mizah pred kočo je 30 sedežev; WC, umivalnica z mrzlo vodo; gostinski prostor ogrevajo s pečjo; tekoča voda, elektrika.

Razgled:

Od cerkve na vrhu hriba je lep razgled na vse strani. Na vzhodu je v bližini Polhograjsko hribovje, desno od njega vidimo Ljubljansko kotlino, za njo Kamniške Alpe; proti jugovzhodu se nad Barjem dviga Krim, v tej smeri vidimo v bližini Ulovko s smučišči; na južni strani se razprostira planota med Logaško in Žirovsko kotlino, tu so v bližini Rovte, v Logaški kotlini vidimo del Logatca, severno pa nad Logaško kotlino Planino in smučišča na Ulovki, naprej proti jugu pa so Trnovski gozd, Javornik, Hrušica, Javorniki in Snežnik; na zahodni strani je gričevnat svet proti Žirovski kotlini, v njej vidimo Žiri, proti zahodu pa Idrijsko hribovje; na severni strani so v bližini pobočja hribovja nad dolino Račeve z Lavrovcem ter Golim in Žirovskim vrhom, naprej pa Škofjeloško pogorje z Blegošem, Julijci s Triglavom in Karavanke.

Zanimivejše ture:

Cerkev Sv. Treh Kraljev - 10 minut.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE ODPRTA OB PETKIH, SOBOTAH, NEDELJAH IN PRAZNIKIH