Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

KOČA NA PLANINI NAD VRHNIKO

STARA VRHNIKA 154, 1360 VRHNIKA

Podrobnosti

Kratek opis

Zavetišče stoji na Planini v neposredni bližini vrha Planine (735 m) v hribovju nad Vrhniko, Staro Vrhniko in Podlipsko dolino v skrajnem zahodnem delu Ljubljanske kotline. Poleg so vrhniški planinci 10. maja 2008 slovesno odprli nov, 22 m visok, razgledni stolp, ki je nadomestil starejšega ki je segal do višine 16 m. Slednjega je leta 1955 postavilo Turistično društvo Vrhnika. Tudi ta stolp pa ni bil prvi na tem mestu. Prvega, 20 m visokega, je postavilo Olepševalno društvo Vrhnika leta 1934. Leta 1960 so planinci začeli graditi zavetišče. Pozneje so ga povečali in obnovili.

Zavetišče je odprto ob sobotah, nedeljah in praznikih, razen sobot v juliju in avgustu. V gostinskem prostoru s kmečko pečjo je 24 sedežev; WC; tekoča voda, agregat za elektriko.

Razgled:

Z razglednega stolpa je obširen razgled. Proti vzhodu vidimo Barje z gričevnatimi osamelci, Vrhniko na jugozahodnem in Ljubljano na severnem koncu Ljubljanske kotline ter Krim, ki se dviga nad jugovzhodnim robom Barja; na južni strani se razprostira notranjsko hribovje, potem pa seže pogled do Javornika, Nanosa, Hrušice, Javornikov, Snežnika in Slivnice; proti zahodu je v bližini Idrijsko hribovje in južni del Škofjeloškega pogorja, na obzorju pa so Julijci s Triglavom; na severni strani je pred nami Polhograjsko hribovje z Grmado in Toščem ter severni del Škofjeloškega pogorja z Blegošem in Lubnikom, pogled pa se ustavi na Karavankah, Kamniških Alpah, Menini planini in Posavskem hribovju.

Zanimivejše ture:

Ulovka (801 m) - 30 min.

Viri: PZS

Delovni čas

ODPRTO VSAK DAN, RAZEN OB PONEDELJKIH