Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ČRNUŠKI DOM NA MALI PLANINI

Podrobnosti

Kratek opis

Dom stoji na Mali planini, malo nižjem delu gorske planote Velika planina; tu so stara planšarska naselja. Prvo postojanko zaprtega tipa so črnuški planinci uredili v najeti koči na Mali planini, odprli so jo 1. maja 1954. Ker jim koče ni uspelo odkupiti, so leta 1962 začeli graditi lastni dom; delno je služil svojemu namenu že leta 1966, v celoti pa so ga dogradili in odprli leta 1970. Pozneje so v domu marsikaj izboljšali in posodobili.

Dom je odprt od začetka junija do konca septembra in med vsemi počitnicami, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih.V treh gostinskih prostorih je 45 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 60 sedežev; v 7 sobah je 20 postelj, na skupnem ležišču pa 25 (12+13) ležišč; WC; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika.

Razgled:

Od doma, zlasti z vršne rebri nad njim, je lep razgled na vse strani. Proti vzhodu se travnata in gozdnata pobočja Velike planine spuščajo proti Volovljeku in gornji dolini Podvolovljeka, nad katero je na drugi strani Rogačeva skupina; na jugu sega pogled prek Ljubljanske kotline, Polhograjskega hribovja, Krima in Mokreca do Nanosa, Javornikov in Snežnika do Snježnika in Risnjaka v Gorskem Kotarju; na zahodu je v bližini Krvavec, ki zapira pogled proti zahodu, saj vidimo le južni in jugovzhodni del Julijskih Alp; od severozahoda do severovzhoda se pnejo za Veliko planino vrhovi Kamniških Alp od Grintovca, Skute, Brane, Planjave do Ojstrice, v bližini pa je najvišji vrh Velike planine Gradišče ali Njivice.

Viri: PZS

Delovni čas

KOČA JE STALNO ODPRTA