Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

RUSKA KAPELICA

Podrobnosti

Kratek opis

Nad cesto, ki se na južni strani dviga na 1611 m visok preval Vršič, stoji nenavaden spomenik iz časa prve svetovne vojne. Ruska kapelica je postavljena v spomin na trpljenje tisočev in na smrt več sto ruskih ujetnikov. Ob njej je manjše grobišče. Umrli Rusi so večinoma pokopani v grobnici levo od kapelice. Kot nagrobnik je postavljena kamnita piramida z napisom v cirilici Synam Rossii (Sinovom Rusije). Do kapelice vodi stopnišče, ob njem je ruski grob s pravoslavnim betonskim križem.

Zaradi težav z oskrbovanjem soškega zaledja se je avstrijska vojska že pred izbruhom vojne odločila čez Vršič zgraditi gorsko cesto. Zaradi pomanjkanja delovne sile so za gradnjo uporabili kar ruske vojne ujetnike. Z intenzivnim delom so začeli jeseni l. 1915. Pozimi, 12. marca 1916, se je s strmin Mojstrovke utrgal ogromen snežni plaz. Pod seboj je pokopal večje število ujetnikov in njihovih stražarjev. Natančnega števila umrlih ne ve nihče, podatki kažejo, da je preminulo od 170 do 300 Rusov in od 10 do 80 avstrijskih vojakov. Ob pokopavanju žrtev se je pojavila misel o postavitvi spomenika.

Ruski ujetniki sami so s prostovoljnim delom do 1. novembra 1916 zgradili leseno kapelico. Postavljena je na kamnitih temeljih in je oblikovana kot centralen prostor s stolpičema ob straneh. Stolpiča sta zaključena v slogu baročnih kupol, kakor jih poznajo v Rusiji.

Konstrukcija je lesena. Prvotno so jo obložili z lubjem, kasneje z deščicami. Streha je iz skodel in deščic, enako tudi čebulasta zaključka dveh stolpičev levo in desno od vhoda. Notranji prostor je majhen in skromen, le belo prebarvan. Na oltarju je med vojno stala ikona Matere božje, ki je po vojni izginila. Dopolnjeni oltar je iz narezanih drevesnih okroglic, na njem je ikonostas z ikonami, naslikanimi v oljni tehniki. Notranjost krasijo še kovani lestenci in svečniki ter fotografija s svečane otvoritve.

Ob kapelici s pomočjo ruskih duhovnikov in drugih visokih predstavnikov države vsako leto organizirajo svečano spominsko mašo. Kapelica je prosto dostopna.

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini