Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

ITALIJANSKA KAPELICA BES

Podrobnosti

Kratek opis

Italijanska vojaška kapela je bila zgrajena med prvo svetovno vojno med vrhoma Pleče (1299 m) in Planica (1376 m) v Krnskem pogorju. Postavljena je bila blizu prve frontne črte. V bližini so bila velika skladišča, opazovalnice, bolnica, strelski jarki, kaverne in topovski položaji. Kapela je imenovana po stotniku Celestinu Bes.

Zgradil jo je bataljon, ki je bil po njem imenovan. Kapela je pravokotnega tlorisa s krožno zaključeno zadnjo steno. Na stranskih stenah ima po tri okenske šiljasto zaključene odprtine. Vhodna fasada je dvignjena nad nivo strehe in je bogato okrašena. Kot okraski se najpogosteje pojavljajo stilizirane granate. Nad vhodom je na prečni prekladi napis CONSOLATRIX AFFLICTORUM -zavetišče trpečih.

Kapelo so obnavljali sodelavci Kobariškega muzeja po smernicah Zavoda za varstvo narave in kulturne dediščine iz Nove Gorice od julija 1993 do septembra 1996. Denar za obnovo so prispevali občina Tolmin, Ministrsvto za kulturo, Turistično društvo Kobarid in Kobariški muzej. Pomoč so nudili še Ministrstvo za obrambo, Združenje alpinov iz Bergama in Župnijski urad iz Kobarida.

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini