Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

OPATIJSKA C. SV. DANIJELA

Podrobnosti

Kratek opis

Glavna celjska cerkev, Opatijska cerkev, stoji ob jugovzhodnem robu, v jedru srednjeveškega mesta. Kot triladijsko slopno baziliko z ravnim stropom in nunsko emporo so jo postavili okoli l. 1306 na lokaciji cerkve iz 12. stoletja. Po l. 1379 so jo po gotsko križno-rebrasto obokali ter pozidali zvonik in prezbiterij. Do sredine 16. stoletja je cerkev s številnimi prezidavami dobila sedanjo obliko.

Verjetno so l. 1413 ali nekaj prej ob severni strani prezbiterija prizidali kapelo Žalostne Matere božje (postavljena je bila kot kapela Sv. treh kraljev), ki je izjemno kvalitetna arhitektura t. i. klasične gotike. Gre za enoten, tristrano zaključen gotski prostor s štirimi polami križnega oboka. Razčlenjujejo ga služniki, bogatejše konzole in kamniti baldahini ob stenah. Kipi na konzolah so mlajši. Iz istega časa izvira poslikava stropa s prestolom milosti in različnimi simboli evangelistov, s cerkvenimi očeti, z Arma Christi. Na oltarju stoji gotska pieta (okoli 1400).

V mehkem gotskem slogu 15. stoletja sta poslikana strop cerkvene ladje in dolgi kor. Prenovljene so starejše freske v prezbiteriju, najstarejši fragment s Kristusom je iz sredine 14. stoletja. Posebnost so slabše ohranjeni prizori s pohodom in poklonom kraljev, ki ga strokovnjaki pripisujejo krogu umetnikov iz Sela v Prekmurju (1410). Najti je mogoče še freske Pisanega mojstra iz Istre in drugih freskantov. Cerkvi so v baroku prizidali kapelo sv. Frančiška Ksaverija. Oltar zanjo je oblikoval Ferdinand Gallo (1769). Del dokumentiranih cerkvenih poslikav je izdelal Frančišek Jelovšek (okoli l. 1743), prižnico pa Mihael Rosenberger l. 1851. Cerkev so po l. 1858 regotizirali. Ob prenovi jeseni l. 1963 so v cerkev in kapelo Žalostne Matere božje dodali barvna okna Staneta Kregarja.

V stavbo in njene zunanje stene je vzidanih več plastično oblikovanih srednjeveških in renesančnih nagrobnikov iz 15., 16. in 17. stoletja. Pred glavnim vhodom v cerkev so l. 1996 odkrili spomenik blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku (kiparka Karla Bulovec, odlitek Momo Vuković).

Viri: www.slovenia.info

Kaj najdeš v bližini