Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

VINSKA TURISTIČNA POT

MALI VRH 51, 3327 ŠMARTNO OB PAKI

Podrobnosti

Kratek opis

Pot: Šmartno ob Paki–Mali Vrh-Rečica ob Paki–Šmartno ob Paki

Zanimivosti ob poti: Cerkev sv. Martina v Šmartnem ob Paki: Z omembo cerkve je povezana tudi prva omemba kraja Šmartno ob Paki, ki sega v leto 1262. Cerkev slovi po čudoviti notranjosti in freskah iz prve polovice 15. stol., zanimiva so tudi barvna okna za oltarjem, ki prikazujejo prizore iz življenja sv. Martina.

Ruševine gradu Pakenštajn: Stolp pri sv. Martinu (Pakenštajn) se prvič omenja l. 1339, ko je postal last Žovneških gospodov. Kasneje so si ga vse do izumrtja lastili celo Celjski grofje. Stara pripovedka pravi, da so v njihovih grajskih kleteh izginjale ukradene mladenke.

Špančeva zidanica v Malem Vrhu: Velja za eno najbolje ohranjenih in najstarejših zidanic pri nas. Osrednje mesto v zidanici pripada še delujoči mogočni hrastovi preši iz leta 1791 in lepo ohranjeni kmečki izbi. Zidanica nudi doživetje avtohtonega šmarškega vinogradništva in ogled dediščine, ki jo upravlja že šesta generacija Špančevih.

Bednikova zidanica v Malem Vrhu: Stavba iz l. 1748 sodi med najstarejše v prvotni podobi ohranjene vinske kleti na Slovenskem. Njene posebnosti so oblika črke L in klet, delno sestavljena iz lesnih brun, ter baročno oblikovana okna s kovanimi mrežami. Ob njej stoji vodnjak z inicialko AM in letnico 1732.

Bayerjeva vila v Rečici ob Paki: Vila je bila zgrajena l. 1879 v historičnem slogu meščanskih vil. Zgraditi jo je dal Carl Josef Bayer, avstrijski kemik in izumitelj, ki je v njej živel do smrti. Znan je po tem, da je izumil postopek pridobivanja glinice in aluminija.

Počivališča: Mladinski center Šmartno ob Paki - hostel in TIC (Šmartno ob Paki 13), Izletniška kmetija in Vinotoč Primožič (Mali Vrh 51), Špančeva zidanica (Mali Vrh 56), Klet Kovačič (Mali Vrh 73 a), Vinogradništvo Kugler (Mali Vrh 63 a), Klet Pr' Paulekovem Korlnu (Mali Vrh 19), Rakunova klet (Mali Vrh 15), bar C1 (Rečica ob Paki 19), gostilna Malus (Šmartno ob Paki 10)

Podajte se na pot po vinogradniški krajini, poskusite izvrstno vinsko kapljico in tradicionalne jedi. Na poti so: Vinotoč Primožič, Špančeva in Malusova zidanica, domačija Kovačič, Vinogradništvo Kugler, klet Pr' Paulekovem Korlnu, Rakunova klet, gostilna Malus. Dogovorite se za rezervacijo: +386 (0)41 233 269 ali +386 (0)31 805 823, vtp.smartno@gmail.com.

Pot omogoča povezave tudi na druge okoliške kolesarske poti.

Viri: RA SAŠA