Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

GRADIŠČE SV. KATARINA

Podrobnosti

Kratek opis

Sveta Katarina je kopasta vzpetina visoka 675 m. Gradišče iz železne dobe je sestavljeno iz kamnitega obzidja, zidanega v tehniki suhega zidu, ki je še posebej močno na severovzhodu in jugovzhodu. Obzidje poteka v obliki venca, njegov obseg pa meri 670 metrov.

Naselbina ima dodatno utrjen najvišji del – akropolo. Vhoda sta na jugovzhodni in severozahodni strani. Prazgodovinska naselbina je nastala zaradi nadzorovanja prehoda od morja proti severu. Na severozahodu, še vedno v notranjosti naselbine, je dolina, ki ima obliko amfiteatra. Domnevajo, da je v izjemnih razmerah služila kot naravni zbiralnik vode. V srednjem veku je na območju akropole stala cerkvica sv. Katarine, po ustnem izročilu pa tudi ženski samostan. Prostor je očitno služil tudi kot protiturški tabor.

Na jugozahodnem delu vasi Novokračine se nahaja Novokrajska jama, ki je najdaljša jama na področju Ilirske Bistrice, dolga je kar 1297 metrov in je ponor Sušačkega potoka. Do vhoda pripelje običajno suha struga potoka. Ob večjih nalivih se potok spremeni v pravi hudournik in jamo popolnoma zalije.

Viri: Občina Ilirska Bistrica