Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SLAP SUŠEC

Podrobnosti

Kratek opis

V starem delu mesta Ilirska Bistrica je skrita stezica, ki vodi k izviru slapa Sušec, kateri priteče izpod gmote Snežnika Sušec je kraški izvir v apniških stenah, pada čez skočilnike v manjših slapovih.

Pojavi se le ob večjih deževjih, medtem ko ob sušnem obdobju presahne. Ko je vode dovolj, se iz strme stene zliva vodna pahljača enega najlepših slapov, zelena podlaga mahu in belina razpenjene vode pa mu dajeta posebno milino.

Slap je najlepši v jesenskem in zimskem času, saj je takrat največ padavin. Ker pa je večina časa suh, pa je po tem dobil tudi ime. Iz Sušca se lahko peš povzpnemo le nekaj sto metrov po klancu, kjer pridemo do ostankov nekdanjega Bistriškega gradu Feistritz.

Dostopnost:

Ljubljana-Ilirska Bistrica (80 km)

Iz Ljubljane se peljemo do Postojne po avtocesti, kjer jo tudi zapustimo. Zavijemo levo v smeri Ilirska Bistrica. Nato pot nadaljujemo skozi Matenjo Vas ter Prestranek do Pivke. Tu zavijemo desno in se skozi Ribnico, Dolnjo Bitnjo ter Topolc pripeljemo v Ilirsko Bistrico.

Koper-Ilirska Bistrica: (60 km)

Iz Kopra se peljemo do Kozine, kjer zavijemo desno proti Podgradu (smer Ilirska Bistrica). Ko prispemo v vas Podgrad, v križišču zavijemo levo proti Il. Bistrici. Vozimo še deset kilometrov in prispemo v Ilirsko Bistrico.

Iz centra mesta (˝na placu˝) se odpravimo peš v stari del mesta, kjer sledimo strugi reke Bistrice, ter po ozki potki prispemo do slapa.

Viri: Občina Ilirska Bistrica