Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

SKOMARSKA HIŠA

Podrobnosti

Kratek opis

Hiša iz leta 1803 sodi med najpomembnejše kulturne spomenike na območju južnega Pohorja in Dravinjske doline ter je zasnovana kot prehodni tip med poznosrednjeveško dimnico in razvojno naprednejšo hišo s črno kuhinjo.

Skomarska hiša leži v vasi Skomarje, ki spada med najvišje ležeče slovenske vasi s še vedno prevladujočim kmečkim prebivalstvom. Prav tu je ohranjenih nekaj imenitnih kulturnih spomenikov in naravnih znamenitosti.

Dimnična tradicija gradnje je najbolje ohranjena v veliki kuhinji, ki ima v prostor pomaknjeno ognjišče z veliko dimnično pečjo. In prav v tem delu je ohranjena največja zanimivost stavbe: v prostor se zariva notranji vogal h?jše, tako da se kuhinjska peč v bistvu podaljšuje v krušno peč, kar že nakazuje na sodobnejšo gradnjo hiš s črno kuhinjo.

Stavba je prvotno obsegala prostorno vhodno lapo (vežo), kujhno (kuhinjo), h?jšo (bivalno sobo, drugod poznano tudi kot »hišo«), št?jblc (sobo – spalnico) in prešnco (prešnico) z leseno stiskalnico za sadje. Z obnovo stavbe se je delno spremenila namembnost prostorov, saj izključno muzejska predstavitev hiše ni bila mogoča.

V Skomarski hiši se odvijajo številni kulturni dogodki, med najbolj odmevnimi in priljubljenimi je mesečno srečanje literatov in drugih kulturnikov na prireditvi »Jest´mam en stari znucan koš«, ki jo organizira KUD Vladko Mohorič iz Zreč.

Viri: LTO Rogla