Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

MUZEJ LJUTOMERSKI KASAČ

CESTA I. SLOVENSKEGA TABORA, 9240 LJUTOMER

Podrobnosti

Kratek opis

Leta 1874 so bile v Ljutomeru prve konjske dirke. Že naslednje leto (1875) je bilo v Ljutomeru ustanovljeno Društvo za dirkanje s kobilami v kasu. Prve dirke niso bile naključje, temveč rezultat stoletne konjerejske tradicije ljutomerskega območja.

Muzej je umeščen v sklop Kasaškega kluba Ljutomer, hlevov in dirkališča - tja, kamor tudi sodi. Glede na dane prostorske možnosti je zasnovan tako, da omogoča vpogled v zgodovinski spomin kasaštva od njegovih začetkov do danes.

Muzej je konceptualno strokovno zastavljen na tak način, da je v njem za vsakogar nekaj, podkovstvo, razvoj društva, področje reje in delovanje kluba znotraj raznih organizacij.

Na svetlobnih panojih je predstavljenih 25 rejskih in tekmovalskih družin, ki so s konji tesno povezane že več kot stoletje. Gradivo vseh ostalih darovalcev, fotografije in priznanja pa si obiskovalec lahko ogleda v elektronsko obdelani obliki na 8 ekranih.

V vitrinah so na ogled pokali in plakete, ki so jih klub in rejci ter tekmovalci prejeli za svoje uspehe na področju kasaštva.

Jonin kotiček

Mladim je namenjen kratek film. Pripoved razigrane žrebičke Jone nas popelje skozi zgodovino kasaštva, kasača in njegove vloge.

Vključen je tudi ogled hipodroma in konjev.

Viri: LTO Prlekija Ljutomer