Kaj? čistilni servis, hitra hrana, zabava ...
Kje? Nova Gorica, Ljubljana ...

JAKOVKNA HIŠA

Podrobnosti

Kratek opis

V prenovljeni Jakovkni hiši se nahaja turistično informacijski center in muzejska razstava o Baški grapi.

V Podbrdu, ob cerkvi sv. Nikolaja sredi starega vaškega jedra stoji prenovljena Jakovkna hiša, v kateri je od leta 2008 turistično informacijski center in stalna muzejska razstava, ki jo je postavil Tolminski muzej.

Na razstavi so predstavljena tri prelomna obdobja zgornje Baške grape. V največjem prostoru je predstavljena poselitev Baške grape v 13. stoletju, ki je bila posledica večje nemške kolonizacije. Predstavljena so tudi zanimiva fotografska pričevanja o gradnji Bohinjskega predora in železniške proge, ki je bila dokončana leta 1906 in je močno posegla v dotedanje življenje krajev v dolini. V zadnji sobi je predstavljen čas med obema vojnama, ko so postali ti kraji močno varovano obmejno območje.

Na razstavi si je mogoče ogledati tudi več filmov, ki govore o življe0 nju v zgornjem delu Baške grape, s pomočjo računalniške prezentacije v drugi sobi pa se je moč zapeljati po Bohinjski progi in si ogledati številne fotografije krajev in železniških postaj med Podbrdom in Novo Gorico.

Avtorica razstave je Karla Kofol iz Tolminskega muzeja.

Viri: LTO Sotočje